f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Spelbolag breddar oddsutbudet bortom sport

Kategorin med vadhållningsspel växer hos spelbolagen. Enligt statistik från Spelinspektionen är häst- och sportspel två av de mest populära spelformerna i Sverige. Det spelas på lokala fotbollsmatcher såväl som på stora internationella idrottsevenemang.

Det växande intresset för betting, vilket är den vardagliga termen för vadhållningsspel, har fått spelbolagen att utöka sitt oddsutbud. Underkategorierna sträcker sig bortom sportens värld och inkluderar numer politik, film- och musiktävlingar.

Politik och presidentval

Politik är sin egen kategori hos spelbolagen, precis som fotboll, ishockey och tennis. Det går att betta på vilket parti som vinner en valomröstning, och på vem som blir statsminister, premiärminister eller president. Beroende på vilken typ av val eller omröstning det gäller, finns det olika oddsmarknader.


Källa: Pexels

Det finns exempelvis flera odds på presidentvalet i USA. Det går att betta på om det blir Joe Biden eller Donald Trump som blir president. Det finns odds på vem som vinner flest röster i respektive stat. Det går att spela på specifika marknader, såsom att Trump förlorar den populära rösten men vinner valet, eller att Biden vinner den populära rösten med mer än 10 procent. Oddsen för det är 2.90 respektive 2.70.

Filmceremonier och Oscarsgalan

Betting finns numer tillgängligt på prisutdelningar av olika slag. Varje år hålls det ett flertal filmgalor där det visas nya filmer, och röstas om vilka filmer från det gångna året som var bäst. I Storbritannien hålls BAFTA-galan medan Frankrike och Italien arrangerar filmfestivaler i Cannes och Venedig. Den mest kända filmgalan är amerikanska Oscarsgalan.

Under Oscarsgalan delas det ut priser i sammanlagt tjugofyra kategorier. Det innebär att det finns tjugofyra marknader att betta på. Den 93:e upplagan av prisceremonin kommer att hållas den 25 april, nästa år. Vilka filmer, skådespelare, regissörer och andra personer som är nominerade till respektive kategori kommer att presenteras i mars.


Källa: Pexels

Musikgalor och Eurovision Song Contest

Inför galor som svenska Grammisgalan eller Grammy och MTV Music Awards brukar det släppas odds för kategorier som bästa artist eller album. Det går också att betta på musiktävlingar som Idol, Melodifestivalen och Eurovision Song Contest.


Källa: Unsplash

Den sistnämnda musiktävlingen är världens äldsta musiktävling. Tävlingens nuvarande upplägg gör att det finns flera spelmarknader tillgängliga. Förutom att betta på vem som kommer att vinna den stora tävlingen finns det flera andra marknader. Det går att betta på vilken nation som får flest tolvpoängare, vem som får publikens röst samt vilka som kommer att gå vidare från semifinalerna.

2021 kommer den 65:e upplagan att hållas i Rotterdam i Nederländerna, mellan den 18-22 maj. Det svenska bidraget kommer som vanligt att röstas fram i Melodifestivalen, som hålls några månader innan. Sverige är det näst mest framgångsrika landet som har deltagit i Eurovision Song Contest. Sverige har vunnit sex gånger, varav senast var 2015. Bara Irland har fler segrar.

Vadhållningsutbudet är fyllt med mer än bara sport. Det går till och med att betta på utkomster som vilken skådespelare som kommer att spela nästa James Bond, eller om någon av de brittiska kungligheterna kommer att spela sig själva i Netflix serie, The Crown. Alla dessa valmöjligheter gör betting till en bred spelform, vilket passar fler än enbart sportentusiasterna.