Påsk i Sverige är en viktig högtid som firas varje år runt slutet av mars eller början av april. Det är en tid för familjer att samlas och för barn att ha roligt med påskäggjakt och påskpyssel.
Traditionellt sett har påsken en religiös betydelse, eftersom det är en tid då kristna firar Jesu återuppståndelse från döden. Men för många svenskar är påsken främst en tid för att träffa vänner och familj, äta god mat och ha kul tillsammans.
En av de viktigaste påsktraditionerna i Sverige är påskäggjakt. Många familjer gömmer små påskägg fyllda med godis och andra små överraskningar för barnen att hitta. Äggen kan placeras i trädgården eller i hemmet, och det är vanligt att barnen letar efter dem med hjälp av en ledtråd.
En annan tradition är påskpyssel. Barnen kan till exempel måla ägg, klippa ut pappersfigurer eller göra egna påskkort att ge till vänner och familj. En vanlig påskdekoration är en påskris, en gren som är dekorerad med fjädrar eller små pappersfigurer.
När det gäller mat är påsken en tid för att njuta av svenska specialiteter som påskmust (en söt läsk), påsklamm och äggröra. Många familjer samlas runt bordet för en stor påskmiddag med olika rätter.
En annan populär påsktradition i Sverige är att resa bort över påskhelgen. Många svenskar utnyttjar den extra ledigheten för att besöka släktingar eller åka på en kort resa. Det är vanligt att åka till fjällen för att åka skidor eller åka till kusten för att njuta av den första vårsolen.
I Sverige är påsken en viktig högtid som firas på många olika sätt. Det är en tid för gemenskap, mat, lek och roligt. Oavsett om man firar påsken för den religiösa betydelsen eller för att träffa familj och vänner, så är det en tid som många ser fram emot varje år.