UEFA Euro 2024 kommer att vara sommarens största fotbollsevenemang, men Sverige kommer tyvärr inte att delta i tävlingen. Laget misslyckades med att kvalificera sig till turneringen efter att ha slutat på tredje plats i kvalgrupp F, bakom Belgien och Österrike. Detta markerar den andra stora turneringen i rad som Sverige missar, efter att laget även fick se VM 2022 från sidlinjen.

Sveriges kommande officiella matcher blir därför UEFA Nations League 2024/25, som startar i september. En sökning efter bettingsidor med snabba uttag på Legalbet visar att spelbolag redan nu erbjuder odds för denna tävling, men turneringen brukar inte tilldra sig någon uppmärksamhet från fansen.

För att rätta till detta innehåller denna artikel mer detaljer om den kommande turneringen UEFA Nations League 2024/25 och listar tre skäl till varför den kommer att vara en viktig turnering för Sverige, i synnerhet.

UEFA Nations League 2024/25: Viktiga saker att veta

I UEFA Nations League 2024/25 kommer Sverige att spela i Liga C, vilket kan betraktas som den tredje divisionen. Sverige har placerats i Grupp 1 tillsammans med Azerbajdzjan, Slovakien och Estland.

Under ledning av Jon Dahl Tomasson kommer Blågult att påbörja sin resa med en bortamatch mot Azerbajdzjan den 5 september och sedan spela hemma mot Estland den 8 september.

Genom att vara placerad i Liga C kan Sverige inte slåss om UEFA Nations League-titeln eftersom denna endast är reserverad för lag från Liga A, men de kan uppnå uppflyttning till Liga B genom att hamna först i gruppen eller gå dit via slutspel.

Skäl 1. Chans att kvalificera sig till FIFA World Cup 2026

2023 tillkännagav UEFA att Nations League-tävlingen skulle kopplas till kvalifikationsprocessen för FIFA World Cup 2026. Enligt den nya regeln kommer de två lag som har högst ranking och som vinner sin Nations League-grupp men misslyckas med att kvalificera sig till VM 2026 via den vanliga kvalificeringsrutten att tilldelas en plats i slutspelet.

Om Sverige vinner sin grupp i UEFA Nations League kan de alltså få en livlina ifall de har problem med att direktkvalificera sig till VM 2026. Det blir en stor besvikelse om Sverige missar två världsmästerskap i rad.

Georgien är ett bra exempel att ha i åtanke. Laget slutade fyra i sin kvalgrupp för EM 2024 men beviljades en slutspelsplats tack vare sina tidigare prestationer i Nations League. Georgierna tog tillvara på detta och kommer att EM-debutera denna sommar.

Skäl 2. Liga C är lägre än Sveriges kapacitet

De senaste åren har sett en avsaknad av svenska framgångar, men lagets spelare indikerar att de borde spela i en högre grupp än Liga C, som är den tredje divisionen i UEFA Nations League. I bästa fall bör Sverige sikta på Liga A, eftersom de spelade i toppdivisionen under säsongen 2020/21.

För att avancera till Liga B måste Sverige sluta först i gruppen med Azerbajdzjan, Estland och Slovakien. Vid en andraplats kan laget fortfarande nå uppflyttning via slutspel, men med tanke på konkurrensen bör målet vara att toppa gruppen.

Ett lag kan bara bli bättre genom att möta starkare motståndare, och med all respekt för de andra lagen i Liga C kan Sverige dock inte hoppas på en plats i VM eller EM om de fastnar på tredje divisionsnivå.

Skäl 3. Ett riktigt test för tränare Tomasson

Den kommande UEFA Nations League 2024/25 kommer att markera den första officiella turneringen för nye tränaren Jon Dahl Tomasson, som anställdes av förbundet i februari 2024. Han kontaktades av Sverige mitt under en problematisk säsong med Blackburn Rovers, och nu måste han betala för förtroendet.

Som den första icke-svenska tränaren i landslagets historia har Tomasson lett Blågult till endast en seger på fyra matcher sedan dess, och förlorat de andra tre matcherna. Dessa var förstås endast vänskapsmatcher, men när de officiella matcherna startar kommer utrymmet för misstag att vara mycket mindre.

Tomasson kommer därför att behöva hitta en balans mellan få resultat och att spela attraktiv fotboll för att vinna över fansen och utveckla sina spelare.

Landslaget är för närvarande i en övergångsfas där unga spelare som Anthony Elanga, Hugo Larsson och Lucas Bergvall tar sina första steg i blågult, så Tomasson och fansen bör ha långsiktiga mål i åtanke. Men om resultaten och prestationerna inte förbättras redan i höst kan Sverige behöva leta efter en ersättare för att kunna kvalificera sig till FIFA World Cup 2026.