Det är helt okej att vara en glad amatör inom betting. De flesta spelare faller inom denna kategori! Som amatör väljer man vanligen att spela på matcher för att det är kul och ger spänning. Att satsa en hundralapp eller två på favoritlaget när de spelar en viktig match förhöjer upplevelsen i TV-soffan än mer.

Men har du som mål att långsiktigt vinna inom betting måste du vara betydligt mer välorganiserad och ha en strategi för ditt spelande som inte bara litar på din magkänsla. I den här artikeln ska vi försöka ge en snabb översikt i hur proffs och mer seriösa amatörer använder sig av.

Hur sätter bookmakers odds?

När en bookmaker bestämmer oddsen för en match så använder de sig av avancerad statistik för att så nära som möjligt försöka avgöra sannolikheterna för de olika möjliga resultaten. Odds kan visas på olika sätt men i den här artikeln använder vi oss av decimalodds som är det vanligaste i Sverige. Säg att i en tennismatch så har storfavoriten ett odds på 1,3 och underdogen ett odds på 3,5. Det innebär att en satsad hundralapp ger 130 kr respektive 350 kr beroende på om du satsat på spelare 1 eller 2.

Vill du se vilka procentsatser för vinstchans detta motsvarar behöver du bara ta 1 och dividera det med oddset och sedan multiplicera med 100 för att få sannolikheten i procent. I ovan exempel alltså: (1/1,3*100) = 76,92 % och (1/3,5*100) =28,57 %.

Om du är ett riktigt mattesnille kanske du kan se att dess två sannolikheter blir mer än 100 % 76,92+28,57 = 105,49 %! Orsaken till detta är att bookmakers vill tjäna pengar. Är dessa odds korrekt satta och lika stora belopp satsas på båda utfallen så kommer bookmakern tjäna exakt 5,49 % av de satsade pengarna oavsett vad resultatet blir.

När du och andra sedan satsar pengar på matchen kan oddsen justeras ifall ett av utfallen får betydligt mer action än det andra för att hålla de två utfallen i balans så att bookmakern inte förlorar pengar.

Väldigt förenklat så är det så det fungerar när bookmakers sätter och justerar odds.

Hur använder proffsen sannolikheter i betting?

Nu, när du förstår hur odds funkar för en bookmaker, hur kan du använda det till din fördel?

När du väljer vad du ska spela på så handlar det inte om att bara välja vem du tror kommer vinna. Du måste själv förhålla dig till om den sannolikhet som oddsen ger dig är värd att satsa på. Genom att bara satsa när oddsen ger dig ett bra värde så maximerar du din chans att vinna i längden.

Vi ska inte sticka under stolen med att detta är betydligt svårare än det kan verka. Bookmakers skulle gå bankrutt om de inte var bra på att sätta odds och de som jobbar professionellt med att sätta dessa odds använder sig av avancerade verktyg för dataanalys för att korrekt sätta dessa sannolikheter.

Men detta till trots går de ibland att hitta odds som representerar bra värde för spelare. Till exempel kan något hända innan en match spelas som dramatiskt förändrar förutsättningarna. En av stjärnorna i Sveriges landslag kanske blir skadad vilket kraftigt försämrar deras chanser att vinna. Vad som vanligen händer i sådana fall är att en större mängd pengar då spelas på motståndarlaget. Detta resulterar då i att oddsen justeras tills de reflekterar de nya förutsättningarna. Men om du är snabb och är en av de första att satsa pengar efter nyheten om skadan kommit ut då kan du få spela till de gamla oddsen som inte längre är reflektiva för de båda lagens chanser till vinst. Det är detta som kallas att lägga ett spel med värde. Ett lag kanske har 40 % chans att vinna men oddsen, som de ser ut just nu kanske bara ger dem 35 % chans. Då får du bättre betalt än du ”förtjänar” när du satsar på dem trots att de fortfarande inte är favoriter att vinna.

Avancerade sannolikheter

Detta är endast en mycket enkel genomgång av hur odds och sannolikheter inom betting fungerar. Vill du bli en avancerad spelare måste du läsa på mer och bredda din kunskap. Du kan till exempel hitta många typer av system där du utnyttjar olika typer av satsningar för att hitta värde. Spel med handikapp kan till exempel kombineras med vanliga ”1X2-spel” för att ge dig så bra värde som möjligt och du måste också vara beredd att jaga runt för att hitta de absolut bästa oddsen. Bara några tiondelar kan vara skillnaden mellan ett spel som är en vinnare eller förlorare i längden!