Spara el på elektronik, prylar och lampor

  1. Om du har äldre elektronikprylar finns risken att de använder mycket el i standby-läge. Då är det bättre att stänga av helt på strömbrytaren. Med grenuttag med strömbrytare kan du stänga av flera prylar samtidigt.
  2. En plasma-tv kan dra 2-3 gånger mer ström än motsvarande platt-tv med annan teknik. Ju större tv desto mer el drar den förstås också.
  3. Släck lampor i de rum där ingen är och byt till led-lampor. En led-lampa förbrukar 80 procent mindre el och håller 10-20 gånger längre tid än en vanlig glödlampa. Beräkna själv hur mycket el du kan spara (konsumentguiden.se)
  4. Byt glödlampor mot lågenergilampor, eller LED-lampor. Lågenergilampan drar 80 procent mindre el och håller tio gånger så länge som en vanlig glödlampa. För varje utbytt lampa sparar du upp till 600 kronor under lampans livslängd.
  5. Ha inte lampan tänd i onödan. Använd till exempel timer, ljussensor eller rörelsesensor för att se till att lampan bara lyser när någon är där.
  6. Stäng alltid av tv:n och datorn med kringutrustning när du inte använder dem. Skaffa grenuttag med strömbrytare, så kan du stänga av alla apparater med en enda knapp. Du kan också skaffa en fjärrströmbrytare för att stänga av grenuttaget.
  7. Har du en separat digitalbox bör du undersöka om den kan stängas av utan att du behöver göra en ny kanalsökning varje gång.
  8. Använd energisparläge på din tv och dator om sådan funktion finns.
  9. Har du en apparat äldre än 5 år bör du stänga av din apparat när den inte används istället för att använda standby. I nyare apparater är standby inte längre något problem.
  10. Mät elförbrukningen för dina apparater både i drift- och standbyläge. Då kan du se vilka apparater som drar ström trots att de är i standby eller avstängda. Elmätare som du sätter in i eluttaget finns i de flesta butiker som säljer elartiklar.
  11. Ta reda på hur mycket el apparaten drar innan du köper den. Ett bra sätt är att kolla energimärkningen. Det är inte bara inköpspriset som kostar, driftkostnaden är upp till 80 % av totalkostnaden under en apparats liv. En plasma-tv drar till exempel betydligt mycket mer el än en LCD-tv och LED-tv.

Spara el när du tvättar

  1. Undvik att köra halvfulla tvättmaskiner. Välj så låg temperatur som möjligt och använd eventuella sparprogram.
  2. Om du har möjlighet så torka gärna din tvätt på en tvättlina eller en torkställning. Annars är det bättre att torktumla dina kläder istället för att använda torkskåp. Väljer du att använda torkskåp så centrifugera först så mycket som möjligt.
  3. Fyll maskinen ordentligt. En tvättmaskin som är fylld till hälften förbrukar nästan lika mycket energi som en fylld maskin. Om du köper ny maskin, köp inte större än du behöver.
  4. Använd gärna sparprogram.
  5. Centrifugering minskar torkbehovet. Kör på högsta varvtal.
  6. Välj en tvättmaskin med minst 1 400 varvs centrifugering. Att centrifugera är det mest energisnåla sättet att få bort vattnet ur kläderna. Du får snabbt tvätten torr och torktiden i tumlaren minskar. Att torka kläder med en restfukthalt på 70 procent i jämförelse med 50 procent, ökar elanvändningen med cirka 60 procent eller med cirka 500 kronor per år.
  7. Lufttorka tvätten utomhus om det går. Tumlaren drar upp till fyra gånger så mycket el som en tvättmaskin, eftersom luften värms under hela torkprogrammet. Torkskåp drar åtta gånger så mycket el (om du inte har en torktumlare med värmepump) som en tvättmaskin, alltså dubbelt så mycket som en torktumlare. Om du använder torktumlare, se till att rengöra filtret i torktumlaren ofta – den fungerar effektivare då.

Spara el i kök

  1. Kolla energimärkningen när du köper nya vitvaror och elektronik. Det lönar sig oftast på sikt att investera i de energisnåla alternativen.
  2. Håll rätt temperatur i kylen (+6°) och frysen (-18°). Tänk på att placera dem så att luften kan cirkulera runt om och dammsug baksidan regelbundet. Frosta även av frysen minst en gång om året och se till så att dörrar och lock sluter tätt.
  3. Om du ska tina fryst mat kan du göra det i kylen så använder du kylan som finns i maten. Låt också varm mat svalna innan du ställer in den i kylskåpet.
  4. När du lagar mat på spisen är det bra att använda lock på kastrullerna. Se också till att dina kastruller inte är ojämna i botten, så får de bra kontakt med plattan och matlagningen går både snabbare och använder mindre el. För att koka vatten är vattenkokaren ett energisnålt alternativ.
  5. Kör diskmaskinen när den är full och använd energisparprogrammet. Tänk också på att du inte ska behöva skölja disken innan du kör den i diskmaskinen, skrapa bara ner eventuella matrester i komposten.
  6. Se till att dörrar för kyl och frys sluter tätt.
  7. Frosta av och dammsug slingorna på kylens/frysens baksida ett par gånger per år.
  8. Koka med lock och välj kastrull efter plattans storlek. Du kan spara 80 procent av energin.
  9. Använd mikrovågsugn vid tillagning av mindre mängder mat.
  10. Kör inte köksfläkten i onödan eftersom den drar ut varmluft (om du inte har en kolfilterfläkt).
  11. Nya kylar, frysar och diskmaskiner drar mindre än modeller äldre än tio år.
  12. Utnyttja eftervärme på spisplatta och ugn vid matlagning.
  13. Håll koll på energimärkningen. Den anger hur mycket energi maskinen använder. Du bör helst välja en apparat som är A-klassad eller bättre. En spis med glaskeramikhäll drar cirka 20 procent mindre än en med gjutjärnsplatta. En induktionsspis drar 40 procent mindre.
  14. Ugnar har olika volym – jämför därför elförbrukningen per omgång, vilken motsvarar elförbrukningen för tillagningen av en stek.
  15. Diskmaskinen förbrukar mindre el och vatten än om du handdiskar, oavsett om du sköljer under rinnande vatten eller diskar i balja. Däremot blir diskkostnaden högre, eftersom maskindiskmedlet är ungefär tio gånger dyrare än handdiskmedel.
  16. Anslut diskmaskinen till kallvattnet. Då värmer diskmaskinen själv upp vattnet när den diskar men sköljer i kallt vatten, vilket sparar energi. Har du bergvärme eller jordvärmepump som producerar varmvatten bör du däremot ansluta till varmvattnet.

Spara el på huset

  1. Har du dekorationsbelysning med äldre glödlampor är det bra att använda timer. Om belysningen har led-lampor kan dock timern i sig dra mer el.
  2. Varma somrar har gjort att många skaffat luftkonditionering. Du kan minska ditt kylbehov genom att vädra på natten och hålla stängt och nerdraget på dagen. Markiser på soliga fönster kan också minska kylbehovet.
  3. Du kan spara energi med golvvärme, men bara om du har bra isolering under värmeslingorna. Även då sparar du bara el om varmare golv leder till att kan sänka inomhustemperaturen. Golvvärme i badrum bör ses som komfort som kostar extra. Med golvvärme ska du inte lägga på mattor eftersom de hindrar värmen från att komma in i rummet.
  4. Och om du värmer ditt hem med el:
  5. Det kanske lättaste sättet att spara el är att sänka inomhustemperaturen. Du sparar ungefär 5% av elen som används till uppvärmning för varje grad som du sänker.
  6. Sänk gärna temperaturen i utrymmen som inte behöver vara så varma, som garaget, källaren, tvättstugan eller förrådet. Om du har möjlighet att tidstyra så är det bra att sänka inomhustemperaturen när du sover, är på jobbet eller är bortrest.
  7. Värmer du med direktverkande el kan du spara stora mängder el genom att byta till exempelvis bergvärmepump. Men även luft-luftvärmepump kan ge stora besparingar till en betydligt lägre investeringskostnad, och kräver inte heller vattenburet värmesystem.
  8. Om du har en äldre värmepump kan du tjäna på att byta till en ny med högre verkningsgrad. Värmepumpar med varvtalsstyrning är mest energieffektiva.
  9. Minska elen som går åt till varmvatten genom att duscha kortare tid. Byt också gärna till snålspolande blandare och duschmunstycken. Att duscha är mer energieffektivt än att bada.
  10. Gamla och slitna tätningslister runt fönster och dörrar kan ge drag. Minska på elförbrukning och förbättra komforten genom att byta lister. När du vädrar bör du göra det under kort tid med tvärdrag, så att luften byts ut fort utan att onödigt mycket värme läcker ut.
  11. Om du ställer stora möbler eller tunga gardiner framför elementen hindras värmen från att spridas i rummet. Håll fritt och luftigt runt elementen så får du ett behagligare inomhusklimat.

Spara el i bilen

  1. Använd timern på din motorvärmare rätt. När det är varmare än +10° behövs den inte alls
  2. Vid 0° kan du använda den i max 1 timme och vid -15° kan du använda den i ca 1,5 timme.
  3. Parkera i garage . Om du har möjlighet att parkera din elbil i garage, välj att göra det. Då hjälper inomhustemperaturen till att hålla bilen varm, inklusive batteriet och kupén så att bilen inte behöver lägga lika mycket energi på att temperera batteri och bil. Då får du en bra och mer effektiv start på din resa.
  4. Förvärm bilen innan du kör iväg De flesta elbilarna går att förvärma innan det är dags att starta din resa. Det innebär att du kan värma upp både kupé och batteri på förhand genom till exempel appen. Välj att göra detta när det är riktigt kallt på morgonen. Kan du dessutom ha bilen inkopplad i en laddare samtidigt tar du ingen energi från batteriet för att få upp bilen till rätt temperatur innan du kör
  5. Ladda inte ur batteriet för mycket. Din elbil har ett inbyggt batterihanteringssystem som reglerar temperaturen på batteriet för att det ska ligga på en optimal nivå. Vid riktigt extrema temperaturer (både upp och ner) kan det vara klokt att säkerställa att det finns en viss marginal i batteriet. Det så att batterihanteringssystem vet att det finns tillräckligt mycket energi för optimal temperaturreglering. Undvik att gå under 15-20 procent på batteriet vid sträng kyla när bilen ska stå parkerad för att ge ditt batteri en god buffert.
  6. Värm passagerarna inte bilen. Eftersom en elbil inte har en förbränningsmotor skapas det ingen spillvärme som kan värma kupén. Istället får batteriet driva en värmepump/kupévärmare som tempererar kupén. Det förbrukar dock viss energi.