Det är ett år utan några mästerskap för herrlandslagen i Europa. Istället ligger fullt fokus på att kvalificera sig för nästa års Europamästerskap i Tyskland. Det svenska herrlandslaget missade VM 2022 i Qatar och är nu ytterst revanschsugna. Fotbollsåret 2023 består för deras del av tio kvalmatcher. I slutet av november i år vet vi om det blir ännu en svensk mästerskapssommar att se fram emot.

 

Landslagsåret 2022 blev ingen vidare framgång för Sverige. Under våren spelades ett play off till VM som skulle avgöra om laget blev en av 32 deltagande nationer. Efter en seger på hemmaplan mot Tjeckien väntade Polen i en direkt avgörande match. Tyvärr slutade det med förlust med 2-0 och ett andra raka stort mästerskap att följa på hemmaplan.

 

Spelarna och fansen får nu blicka framåt istället. Ett EM-kval stundar i vilket Sverige har lottats in i en lurig grupp. Spänning och dramatik utlovas oavsett om man befinner sig på plats eller följer matchen från TV-soffan. Hajper Online Casino & Slots App finns tillgängligt för den som vill höja spänningen ytterligare med odds på matcherna. Vi ska ta en närmare titt på vilket motstånd som väntar för Sverige och när matcherna spelas.

Belgien går in som favoriter

 

Det högst rankade laget i den svenska kvalgruppen är Belgien. Nationens landslag har länge varit med som en av de mer omtalade på den europeiska fotbollskartan. Den gyllene generationen som 2010-talet och det tidigare 2020-talet har bestått och består av har som bäst resulterat i en bronsmedalj.

 

EM-slutspelet 2024 kan vara den sista chansen, åtminstone för den här gången, för generationen att gå hela vägen. Då ska man dock först ta sig förbi en kvalgrupp bestående av bland annat Sverige och Österrike. Kvalresor har dock inte varit ett problem för Belgien tidigare.

Det är ingen vidare överraskning att Belgien är favoriter till att avancera som gruppetta. Både om man kollar till truppens kvalité, tidigare resultat och odds på EM-kvalet pekar det på ett relativt bekvämt kvaläventyr även den här gången.

 

Var står Sverige inför 2023?

 

Det var inte bara kvalet till VM som gick i stöpet för Sverige. Även Nations League-gruppspelet som inleddes i juni skulle bli en mer eller mindre plågsam historia. Detta trots att man inledde med att bortaslå Slovenien med 2-0. Mötena mot Serbien och Norge, som också ingick i gruppen skulle dock bli en helt annan historia.

 

Fyra raka förluster i dubbelmöten mot Serbien och Norge tvingade Sverige till en måstematch hemma mot Slovenien. 1-1 på Friends Arena räckte inte till och Sverige slutade sist i sin grupp. Det innebär att nästa gruppspel i Nations League blir ett steg ner vad gäller nivån på motståndet.

 

Därför är det inte det enklaste att bestämma sig för var Sverige står just nu. Visserligen blev det segrar mot Finland och Island. Det var dock under den sedvanliga januariturnén där spelare på väg in och ut ur landslaget deltar. Vi kan inte räkna med allt för många spelare därifrån när EM-kvalet inleds.

 

Kvalspelet inleds dessutom med tuffast möjliga motstånd från start. 24 mars 2023 kommer nämligen Belgien på besök. En förlust där och det blir uppförsbacke direkt. Även om det återstår sju matcher att spela därefter kommer gruppsegern bli svår att utmana om.

 

Spelschemat för 2023

 

Det är just matcherna i EM-kvalet som är satt och inplanerade i kalendern för herrlandslaget. I vanlig ordning kommer det att tillkomma träningsmatcher, inte sällan i anslutning till kvalspelet. Vad gäller tävlingsmatcher och poäng att spela om är det dock kvalmatcherna som är i fokus.

Efter hemmamatchen mot Belgien väntar Azerbajdzjan på hemmaplan ett par dagar senare, en match som avslutar den första landslagssamlingen. I juni är det dags för något av en nyckelmatch. Österrike, som är Sveriges främsta konkurrent om den andra biljetten i gruppen till EM, gästas i Wien.

 

Landslagssamling nummer tre äger rum i början av november när Estland på bortaplan och Österrike på hemmaplan väntar. Dessa två matcher kommer ha en stor påverkan på avslutningen av kvalspelet. Avslutningen består i tur och ordning av matcher mot Belgien på bortaplan, Azerbajdzjan på bortaplan och Estland på hemmaplan.

Spelarna att förlita sig på

 

Sverige har på senare år genomgått något av ett generationsskifte. Under året kommer ytterligare ett par spelare att slussas in. Stommen är dock i mångt och mycket satt. Längst bak vaktar Robin Olsen med störst sannolikhet kassen och har Victor Nilsson Lindelöf som härförare framför sig.

 

Kreativiteten på mittfältet kommer mycket från Emil Forsberg, Viktor Claesson, Kristoffer Olsson. Framåt i banan är det främst Dejan Kulusevski och Alexander Isak som ska göra målen. Isak har dragits med stora skadeproblem sedan han anslöt till Newcastle United sommaren 2022 men är en avslutare av hög klass.

Defensiven var ett problem för Sverige under kvalspelet. Isak Hien debuterade i landslaget och kan mycket väl vara en partner till Nilsson Lindelöf för framtiden. Det råder en viss osäkerhet kring ytterbacksplatserna. Ludwig Augustinsson lär få fortsatt förtroende på vänsterbacken.

 

Så går det för Sverige

 

Skulle Sverige misslyckas med att ta sig till EM 2024 i Tyskland kan det dröja länge innan vi får glädjen att följa ett mästerskap med blågult deltagande, åtminstone på herrsidan. VM-kvalet är som bekant något tuffare, även om antalet nationer ska utökas framöver. Att komma dit med en trupp utan någon rutin från ett stort mästerskap skulle inte heller vara ett lyckat koncept.

 

Inledningen av kvalspelet kommer vara nyckeln till framgång. Kan Sverige stå för en sån där klassisk kvalkväll som vi har fått se genom åren kan även Belgien rubbas. Tre poäng där sätter tonen för kommande matcher och framför allt inför det troligtvis avgörande dubbelmötet mot Österrike.

 

Spetskvalitén på den svenska truppen är bättre än i många nationer, inklusive Österrike. Det gäller att spelarna håller sig skadefria och prickar formen när det är dags för en landslagssamling. Glöm play off till VM 2022 och gruppspelet i Nations League. Det gäller istället att blicka framåt och tro på både avancemang och gruppseger i EM-kvalet.