Vilka är det de bästa smartphonekamerorna på marknaden?

Numera är det många som delar med sig av bilder och videor på sociala medier. Moderna smartphones spelar en viktig roll i det här, bland annat genom den inbyggda kameran som finns i mobilen. Det råder en ständig kamp mellan telefontillverkarna om vem som har den bästa kameran – en tävling utan någon given vinnare, eller?

De bästa smartphonekamerorna just nu

 

Eftersom mobiltillverkarna hela tiden levererar nya modeller, är det inte säkert att den mobil som är bäst i test i dag vinner även i morgon. Men med det sagt, finns det vissa relativt säkra kort att satsa på för den som vill ha en vettig kamera i sin smartphone.

 

Samsung Galaxy S23 Ultra är det bästa alternativet sett till helheten. Dess sensor har 200 MP, det går att fota i RAW och den presterar bra även i mörker. Även iPhone 14 Pro Max levererar högkvalitativa bilder  som automatiskt korrigeras med hjälp av AI. Den presterar dock aningen sämre i mörker. Ett lite mer budgetvänligt alternativ är Google Pixel 7a. Kameran är inte lika bra som de dyrare alternativen, men detta kompenseras till viss del med AI.

 

På vilket sätt ska kameran användas?

 

Det finns många saker att ta i beaktande för att hitta det bästa alternativet för en själv. Antalet megapixlar är en viktig detalj för att få skarpa bilder i mobilen, men det är långt ifrån den enda funktionen du bör titta på. Du bör även tänka på vad det är som främst ska fotograferas – är det porträtt, konserter, produkter, miljö, djur eller något annat?

 

Ett tips är att ta en grundlig titt på hur mobilens kameraapp är designad. Finns det till exempel möjlighet att använda mobilkameran i manuellt läge? Det vill säga att man själv kan justera sådant som exempelvis vitbalans, slutartid och makroinställningar. Vet du med dig att du vill kunna zooma och ta vettiga bilder på längre håll är det ett måste att välja en mobil med optisk zoom, eftersom den inte ens är jämförbar med den avsevärt sämre digitala zoomen. Många nyare smartphones har också inbyggda vidvinkelobjektiv, vilket ger användaren möjlighet att få med mer på ett och samma foto.

 

Det är inte bara kameran som avgör

 

Det är inte bara kameran som är viktig när det kommer till vilken smartphone som är bäst ur ett fotoperspektiv (både bokstavligt och symboliskt menat). Ett hyggligt minne är också viktigt, eftersom det inte bara är bilder och videor som ska kunna lagras på mobilen, utan också appar och andra dokument. En bra processor säkerställer en smidig användarupplevelse om du vill nyttja din smartphone till digitala möten, strömma film från någon plattform eller spela på mobilen – oavsett om det är via spel i appar eller online-baserade spel som exempelvis casinospel och sociala spel.

 

Det är också en fördel om det finns stöd för kommande uppgraderingar av programvaran i telefonen. Med det sagt är det inte alla användare som bemödar sig med att uppdatera programvaran när möjligheten finns. Det är i regel inte heller något som är nödvändigt om du vill använda mobilen till sporadiskt surfande, som att handla på nätet, leta intressanta fakta eller söka efter nästa resmål. Däremot krävs det ibland en uppdatering för att du ska kunna ladda ned vissa appar, vissa fotorelaterade, vilket är något som är bra att känna till.